30. okt, 2018

TIPS TEGEN KOUDE VOETEN

Een derde van de mensen heeft regelmatig last van koude voeten. Maar hoe komt het dat de één zelfs in de winter nog op blote voeten kan lopen, terwijl de ander in de zomer wollen sokken draagt? En wat kun je tegen koude voeten doen?

 

 

 

Koude voeten worden vooral veroorzaakt door een verslechterde bloedsomloop. Wanneer de omgevingstemperatuur daalt en daarbij ook de lichaamstemperatuur, trekken de bloedvaten in de huid samen. Hiermee wordt het warmteverlies beperkt. Deze samentrekking is bij sommige mensen sterker, waardoor de bloedtoevoer in de voeten afneemt en ze koud worden.

Levensstijl en ziekten

Ook je levensstijl kan invloed hebben op de temperatuur van je voeten. Zo werken knellende schoenen niet echt bevorderlijk en kun je door te lang in dezelfde houding te zitten of staan koude voeten krijgen. Verder hebben rokers vaker koude voeten dan niet-rokers, omdat roken de bloedcirculatie verstoort.

Ziekten kunnen ook een oorzaak zijn van koude voeten. Denk hierbij aan diabetes en reuma. Ook mensen met een verminderde hartfunctie door bijvoorbeeld een beroerte of mensen met een slechte conditie van de bloedvaten klagen vaker over koude voeten. Maar hormonen kunnen tevens een rol spelen; daarom hebben vrouwen vaker last van koude voeten dan mannen.

Oplossingen

Gelukkig zijn koude voeten niet gevaarlijk, maar alleen lastig. Er zijn genoeg tips en trucs om warmere voeten te krijgen:

1. Beweeg!
Beweging is één van de beste remedies tegen koude voeten. Door je beenspieren te gebruiken, help je de bloedsomloop enorm. Ons advies: elke dag een half uur wandelen of een andere sport beoefenen. Als je veel bureauwerk doet, kies dan zoveel mogelijk momenten om even te lopen. Ook kun je de voeten afwisselend strekken als je zit. 

2. Niet met je benen over elkaar zitten
Door je benen over elkaar te kruisen, belemmer je een goede doorbloeding van de benen.

3. Masseer de benen en voeten
Door het masseren van de voeten en benen bevorder je de doorbloeding. Laten wij daar nu in gespecialiseerd zijn. Perfect zijn de Voetreflex en Hotstone massages.

4. Eet en drink warm
Als je het al koud hebt kun je beter geen dranken nemen die zo uit de koelkast komen, kies liever voor warme kruidenthee. Liever een kop soep dan een ijsje.

5. Ga regelmatig naar de sauna of neem wisselbaden
Een perfecte manier om de doorbloedig te verbeteren en het aangenaam warm te krijgen. Door het afwisselen van warmte en kou stimuleer je de bloedvaten. Eindig altijd met koud en onthoud: Droge voeten zijn warme voeten.

Een paar warme puppy buikjes doet ook wonderen......